111
8x2N2DmyOOA1 pscBRp2QEEI2 SZwZTt7T1AE3
http://wowslider.net/ by WOWSlider.com v8.6
Головна » 2017 » Травень » 3 » Майстер клас по виготовленню квітки маку
08:20
Майстер клас по виготовленню квітки маку

20 квітня 2017р  в школі проводився майстер клас по виготовленню квітки маку з атласних стрічок, вчителем обслуговуючої праці Успаленко О.О., присвячений дню пам’яті жертв усіх воєн.

Були запрошені вчителі школи, вчителі трудового навчання міста, представники методичного кабінету – Жовновата Н.Я., Ледок Л.В., учні 8-А класу.

Тема: Червоний мак – символ памяті.

Мета: Ознайомити присутніх з історією символу пам’яті – червоного маку, з видами та способами обробки текстильних матеріалів; сформувати навички виготовлення квіти з атласних стрічок; розвивати вміння використовувати теоретичні знання на практиці, творчу уяву, естетичний смак, спостережливість, життєві компетентності особистості; виховувати самостійність, акуратність та точність у виконанні роботи, працелюбність; формувати шанобливе ставлення до народних традицій.

У наших предків було дві улюблені рослини - калина і мак. Українці пов'язували значення маку з молодістю і красою. Якщо квіти калини вишивали на сорочках для старших жінок, то маками прикрашали вишиванки незаміжніх дівчат. Мак також вважався символом роду, так як в його голівці поміщається сімсот, сімсот дві або сімсот три зернини. Саме завдяки ідеї родючості мак часто використовували як обрядовий атрибут в сімейних і календарних святах.

З давніх-давен в Україні святили мак, посипали ним людей та худобу, бо вірили, що він захистить від лиха. Дівчата, в сім'ях яких були загиблі, вишивали на сорочках квіти маку, а у вінок вплітали сім квіток маку на знак збереження та продовження роду. В Україні мак є символом пам'яті. Сьогодні в усьому світі мак вважається символом пам’яті про загиблих солдат.

Червоний мак як символ пам'яті жертв війни вперше використано в Україні у 2014 році. Дизайн українського червоного маку розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін, квітка червоного «маку пам’яті» використовується з гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо».

У березні 2015 року указом Президента України запроваджено День па м'яті та примирення, який відзначається 8 травня. Цей день, а також 9 травня 2015 року, коли відзначалося 70-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, квітка червоного «маку пам’яті» використовувалася з гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо».

Переглядів: 528 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar