111
8x2N2DmyOOA1 pscBRp2QEEI2 SZwZTt7T1AE3
http://wowslider.net/ by WOWSlider.com v8.6
Головна » 2016 » Листопад » 25 » День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій
15:06
День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій

Скільки б років не відходило у вічність, але ми повинні ніколи не забувати найтрагічніші сторінки  нашої історії. Відходять у небуття покоління, які розповіли б про ті жахливі події – свідки голодомору 1932-1933 років. Але вони свідчать зі сторінок книжок та розсекречених документів.

         До Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій у вестибюлі ЗОШ №2 було розгорнуто тематичну експозицію, а старшокласникам представлено відповідну літературу, зокрема «Жнива скорботи» Роберта Конквеста, одного з найвідоміших західних дослідників та «Голод 1932-1933 років на Україні: очима істориків, мовою документів».

         Унікальними збірниками документів і спогадами очевидців голодомору на Черкащині є двохтомник «Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років в Україні. Черкаська область” та «Голодомор 1932-1933 на Черкащині. Книга пам’яті в документах та спогадах”.

         Серія науково-документальних книг «Реабілітовані історією. Черкаська область» - це данина пам’яті черкащанам, що стали жертвами репресій та голодоморів. У книгах опубліковано понад 50 тисяч довідок про реабілітованих черкащан, майже 100 тисяч імен невинно убієнних голодом в 1932-1933 роках, понад тисячу родин розкуркулених місцевими органами влади по першій категорії.

         У 2013 році побачила світ восьма книга серії «Реабілітовані історією. Черкаська область», яка відкривається трьома статтями – «Голгофа селянства» (про знищення найбільш заможного прошарку села), «Репресії проти служителів культу», «Преса Черкащини в період окупації».

         Другий розділ – довідки про мешканців села, репресованих місцевими органами влади. Третій розділ нариси про жертви політичних репресій.

         Серія книг «Реабілітовані історією. Черкаська область» - то є данина пам’яті нашим землякам. А епіграфом до всіх книг серії «Реабілітовані історією Черкаська область»  стали слова Тараса Григоровича Шевченка:

                            «Отак і ви прочитайте!

                            Щоб не сонним снились

                            Високі могили   

                            Перед вашими очима,

                            Щоб ви розпитали

                            Мучеників кого, коли

                            За що розпинали!»

 

Переглядів: 481 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar