111
8x2N2DmyOOA1 pscBRp2QEEI2 SZwZTt7T1AE3
http://wowslider.net/ by WOWSlider.com v8.6
Головна » 2015 » Листопад » 9 » 9 листопада — День української писемності та мови
15:27
9 листопада — День української писемності та мови

День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні  9 листопада.

За православним календарем — це день вшанування пам'яті  Преподобного  Нестора-Літописця.   Це свято запроваджено 6 листопада 1997 року за ініціативи Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т. Г. Шевченка Указом Президента України «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада у день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

   У День української писемності та мови за традицією стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика —  конкурс проводиться за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн. з 20 країн світу.

      У День української писемності та мови у Ватутінській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №2 ім. М.Ф. Ватутіна стартував  І (шкільний) етап  Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика. Переможцями стали такі учні : Зіменко Є. (3 – А клас), Компанієнко Є. (3 – Б клас), Томченко Д. (4 – А клас), Чернобай В. (4 - Б),Астахова Ю. (5 – А клас), Зіменко І. (6 – А клас), Вернигора К. (6 – Б клас), Черновол О. (7 – А клас), Мерва Д. (8 – Б клас), Плахотнюк В. (9 – Б клас), Дакало К. (10 клас), Корнієнко Є. (11 клас).

    

Святкування Дня української писемності у молодшій ланці розпочалось із святкової лінійки: «Любов до України неможлива без любові до рідного слова», також були проведені  різні  заходи : бесіда «Мова - душа народу»  ( 1-А); гра-конкурс на кращого знавця української мови «Мова калинова» (2-А); година спілкування «Рідне слово - диво калинове»(2-Б); година спілкування « Тепло моїх долонь і розуму, і серця я Україні милій віддаю»(3-А); бесіда « Моя рідна мова»(1-В); бесіда « Життєвий шлях видатного мецената П. Яцика» (4-А).

    Учні 11 класу з філологічним профілем навчання  виступили з інформацією про мецената П. Яцика перед учнями школи, проведено бесіду «Витоки української писемності» (11 клас, Кущенко С.В.), лінгвістичну гру «Могутня і чарівна рідна мова»( Кущенко Т.В., 6-Б), усний журнал «О рідне слово, більше не мовчи! Не замовкай ніколи, рідне слово…» ( Черкасова Т.О., 10 клас), бесіда « Краса і багатство української мови» ( Скасків С.В., 8-Б), мовна гра «Що? Де? Коли?» ( Ковач Л.В.,6-А).

           Протягом дня оформлено  стенд «День української писемності» (Кущенко С.В., Кущенко Т.В.), на якому зафіксовано найцікавіші моменти дня.

     Шлях  розвитку нашої мови  –це тернистий шлях боротьби.  Дуже багато жорстоких заборон пережила наша мова, але  мужньо витримала всі знущання та заборони.

Від часів царизму наша мова витримала 48 заборон! Подібного не знає історія жод­ної мови, жодної держави. Але рідна мова  — вистояла! Тепер вона — державна мова, а Україна та її культура святкують сьогодні  своє відроджен­ня.

   Давайте ж пам’ятати вислів Кирила, який сказав : «Душа, що не знає літер, то - мертва душа!». Перефразуючи його думку, побажаємо всім ніколи не забувати про безцінний скарб,  джерело вікової мудрості. Про  вірних   помічників у вирішенні багатьох проблем, про  книгу та  рідну мову! Не забувайте про них  у часи негоди чи щастя - і вони завжди допоможуть вам! 

 

Вчителі української мови та літератури

Ватутінської загальноосвітньої школи

І-ІІІ ступенів №2 ім. М.Ф. Ватутіна

Черкасова Т.О., Скасків С.В.

 

Переглядів: 667 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar